Dinsdag presenteert Jeep in Brazilië de splinternieuwe Compass, die niet alleen de huidige Compass, maar ook de Patriot moet vervangen.

Eerder al lekten er spionagebeelden van de Amerikaanse nieuweling, maar dinsdag heeft Jeep besloten om in Brazilië, waar de auto onder andere van de band zal lopen, het doek zelf maar van de hagelnieuwe Compass te trekken.

De nieuwe Compass vervangt zowel de Patriot als, uiteraard, de huidige uitgaande generatie Compass. Het is een ware 'wereldauto', gezien het feit dat de compacte avonturier in meer dan 100 landen op de markt verschijnt.

Volgend jaar debuteert de Patriot pas op de Amerikaanse markt. In Brazilië verschijnt de auto in de basis met een 166 pk sterk 2,0-liter flexfuelblok, een motor die zowel ethanol als benzine kan hebben, op de markt. Ook staat een 170 pk sterke 2,0-liter Multijet dieselmotor op de bestellijst, een unicum in Brazilië.

Interieur

In het interieur zit een 8,4-inch metend Uconnect multimediasysteem. Het geheel oogt stukken frisser dan het binnenste van de huidige Patriot, een auto die in de basis alweer in 2006 op de markt verscheen. Zaken als Lane Change Control, Adaptive Cruise Control en Front Collision Warning staan op de bestellijst. De nieuwe Compass is direct als Trailhawk gepresenteerd, een ruigere off-roadversie die 2 centimeter hoger op zijn poten staat.

Voordat Jeep de Renegade op de prijslijst had staan, was de Patriot de goedkoopste Jeep die je bestellen kon. Vanaf 2007 is de auto ook in Nederland zo'n vijf jaar te koop geweest, al wist de offroader in de verkoopstatistieken niet bepaald potten te breken.

De Compass verscheen in Nederland een jaar eerder op de markt. In de Verenigde Staten is het duo overigens nog altijd nieuw te koop. De nieuwe generatie krijgt volgend jaar ook Nederlandse bodem onder zijn wielen.

Bekijk foto's van de Jeep Compass in groot formaat