Studenten van de Technische Universiteit in Eindhoven hebben een auto ontwikkeld die ingezet kan worden voor de toekomstige deelservice Amber Mobility. De Amber One, zoals de creatie heet, moet autorijden bereikbaarder gaan maken.

De elektrische vierzitter zit dankzij een 28 kWh-accupakket dat zo’n 40 pk levert binnen de 10 seconden op de 100, een topsnelheid van 150 km/h is mogelijk. Dankzij een licht chassis van carbon weegt de auto zo’n 600 kilo. Hierdoor is een actieradius van 400 kilometer zeker haalbaar. Over een jaar wil Amber 6 prototypes gebouwd hebben, over drie jaar gaat het bedrijf over tot productie.

Deelservice bestaat al een tijd, maar bij Amber Mobilty kunnen gebruikers van de dienst door app de dichtsbijzijnde Amber One lokaliseren en instappen. Als men klaar is met het gebruiken van de auto, kan dat in de app worden aangegeven, zodat de volgende gebruiker weer in kan stappen. “De auto kan alleen mee worden genomen als een gebruiker van de dienst aangeeft een auto nodig te hebben”, vertelt Steven Nelemans, CEO van Amber Mobility.

De dienst is opgericht met het oog op de hoge kosten die het bezitten van een auto met zich meebrengt. “Mensen spenderen ongeveer 520 euro per maand aan een auto”, vertelt Merien Ten Houten. “Wij willen met onze deelservice autorijden goedkoper en bereikbaarder maken. Met Amber moet het voor 33 euro per week mogelijk zijn om altijd over een auto te beschikken.”

Volgens engineer Frank Poort moet er meer stimulans komen om deel te nemen dan alleen het financiële voordeel. Dit denkt Amber Mobility te bewerkstelligen door gebruikers van de dienst te belonen met zogeheten ‘unlockables’. “Als wij tevreden zijn met een gebruiker kunnen we ervoor kiezen hem te belonen met upgrades. Bij goed gedrag kunnen we de gebruiker belonen door acceleratie of topsnelheid te upgraden.

Naast de individuele upgrades is het ook de bedoeling dat gebruikers van de dienst hun eigen instellingen kunnen gebruiken. Op het moment dat er voor de klant een auto gevonden is, worden de persoonlijke instellingen als de stand van de bestuurdersstoel en een persoonlijke Spotify-lijst geladen.

Amber Mobility is vandaag op de XL Day van het High TechXL Accelerator-programma in het Klokgebouw te Eindhoven aanwezig.

Bekijk foto's van de Amber One in groot formaat