De vooroorlogse Volkswagen Kever van nazi-weduwe Gertrud Seyss-Inquart is door een Engelse Volkswagenkenner ontmaskerd als naoorlogs.

Eerder deze maand dacht Eef Peters, eigenaar van het Arnhems oorlogsmuseum 40-45, de vondst van zijn leven te hebben gedaan. Tijdens zijn vakantie in het Zeeuwse Burgh-Haamstede zag hij in de tuin van een bakker een Volkswagen Kever 'brilletje' staan, die van de weduwe van de Nederlandse rijkscommissaris van de nazi's Arthur Seyss-Inquart zou zijn geweest. Het vermoeden werd bevestigd door de kentekenplaten in de auto, die in 1939 op naam van Gertrud Seyss-Inquart zijn gezet. Peters kocht de door de tand des tijds aangevreten Kever meteen, met de bedoeling hem te restaureren en toe te voegen aan zijn expositie.

Engelse kenners hebben zijn euforie echter getemperd. Volgens hen is deze Kever van na de oorlog en is de weduwe van de in 1946 geëxecuteerde oorlogsmisdadiger er pas later in gaan rijden. De oorlog heeft deze auto dus nooit meegemaakt, maar het gegeven dat hij wel degelijk van de vrouw van de beruchte nazi is geweest, is voor Peters genoeg reden om het brilletje toch in zijn collectie te houden.