Vandaag onthult Kia in zijn Europese designcentrum in Frankfurt de volgende generatie Rio. 

De Rio is wereldwijd het meest verkochte model van Kia, reden genoeg voor de Koreanen om hun uiterste best te doen op de opvolger. Vandaag wordt in het Europese designcentrum in Frankfurt de vierde generatie onthuld.

Wat meteen opvalt is dat de generatiewissel ditmaal nogal voorzichtig is gedaan. De nieuweling lijkt sterk op het uitlopende model, iets wat bij Kia in het verleden wel anders was. “Ons merkimago is de laatste jaren sterk gegroeid, waardoor we niet meer de new kid on the block zijn die om aandacht moet schreeuwen,” legt Europees ontwerpchef Gregory Guillaume uit.

Hij wijst daarbij op de C-stijl die, anders dan bij veel ander merken de laatste jaren, geen excentrieke stijlelementen heeft. “Kijk naar de Volkswagen Golf: dat ontwerp is door de jaren heel altijd herkenbaar gebleven als Golf, dankzij die C-stijl.”  

De nieuwe Rio is breder en lager geworden, waardoor hij volwassener en meer aanwezig oogt. Tegelijkertijd is de lengte toegenomen, met meer binnenruimte als resultaat. Ook de kofferruimte groeide, naar 325 liter.

Onder de motorkap heeft de Kia Rio voortaan driecilinder turbomotoren, naar keuze met 100 of 120 pk, net als de verwante concerngenoot Hyundai i20. Maar anders dan bij Hyundai zijn de diesels nog wel viercilinders, met 70 of 90 pk. Op de lichtste benzinemotor na hebben alle versies een handgeschakelde zesversnellingsbak.

De nieuwe Kia Rio verschijnt in het eerste kwartaal 2017 op de markt. Over uitrustingsniveaus en prijzen wordt nog onderhandeld tussen importeur en fabrikant.

Bekijk de video van de nieuwe Kia Rio