Autofabrikant Ford heeft een teleurstellend kwartaal achter de rug en houdt wat betreft de rest van het jaar een slag om de arm. 

Het bedrijf maakt zich meer zorgen dan voorheen om de wereldeconomie, onder meer door het Brexit-referendum in het Verenigd Koninkrijk, valutaschommelingen en zwakte in sommige opkomende markten.

De kwartaalwinst van 2 miljard dollar (2,3 miljard euro) die Ford donderdag rapporteerde, ligt bijna een tiende lager dan een jaar eerder.

Aan Europa lag dat in ieder geval niet, want daar werd voor belastingen een recordwinst van 467 miljoen dollar behaald, bijna drie keer zo veel als een jaar eerder. Daar stond evenwel een winstdaling in Noord-Amerika tegenover. Ook in Latijns-Amerika, Azië en Afrika schreef het bedrijf rode cijfers.

Ford zag de omzet wel toenemen, met 6 procent tot 39,5 miljard dollar. Het bedrijf verkocht wereldwijd 1,7 miljoen auto's. Dat zijn er iets minder dan een jaar eerder. Alleen in Europa was sprake van een toename. In alle andere markten, inclusief Noord-Amerika, bracht Ford minder voertuigen aan de man.

Winstcijfers

Het bedrijf blijft erbij dat de winstcijfers over heel 2016 op zijn minst op peil zullen blijven, maar waarschuwt wel dat de risico's zijn toegenomen. Dat geldt onder meer voor Europa, waar het besluit van de Britten om hun geluk te beproeven buiten de Europese Unie voor veel onzekerheid zorgt.

Daarnaast raakt de val van het Britse pond ten opzichte van de dollar de omzet van de autofabrikant.

Topman Mark Fields benadrukte donderdag in een toelichting dat de resultaten nog altijd tot de beste behoren die ooit in een tweede kwartaal zijn behaald. Vorig jaar boekte de autobouwer een recordwinst.