AMSTERDAM - Volvo toont een nieuw studiemodel. Met de 3CC geeft het Zweedse merk het publiek een kijkje in de toekomst. De voornaamste doelen van deze studie zijn het terugdringen van milieuvervuiling en opstoppingen.

De Volvo 3CC biedt plaats aan drie personen. Voorin kunnen twee personen plaatsnemen. Op de achterbank is nog plaats voor één volwassene of twee kleine kinderen. De auto is 3,89 meter lang en 1,32 meter hoog. Daarmee heeft de auto het formaat van een 2-zits sportauto.


'Volvo heeft geluisterd, gevraagd en gespeculeerd over de toekomst. Daar is dit concept uit voortgekomen.'

Onder de motorkap ligt een elektromotor die de Volvo in stilte naar een topsnelheid brengt van 135 km/u. De sprint van 0 naar 100 legt het studiemodel af in 10 seconden. De 3CC heeft een actieradius van ongeveer 300 km.

Remmen

Van de energie die vrijkomt bij het (af)remmen, kan 20 procent worden teruggewonnen. Ook de aërodynamica, die een efficiëntie heeft die 30 procent beter is dan die van de nieuwe S40, helpt mee aan een ruime actieradius.

Milieuvriendelijk

De opdracht van de ontwerpers was om een auto te ontwikkelen die zuinig is met energie en daarnaast handig, comfortabel en veilig. Ook moest de auto goed rijden en een mooi uiterlijk hebben. "We willen met deze auto een nieuwe kijk geven op mobiliteit," aldus Lars Erik Lundin, manager van het conceptcentrum van Volvo. "Toekomstige generaties kunnen hierdoor op dezelfde manier van mobiliteit gebruikmaken als wij. Daarom moeten we nieuwe mogelijkheden ontwikkelen om milieuvervuiling en verstopping van de wegen tegen te gaan."

Noviteit

Tot de noviteiten in deze Volvo behoren knoppen die al worden geactiveerd als een vinger 5 millimeter erboven hangt. "We hebben met de 3CC geen bestaand concept verfijnd. Volvo heeft geluisterd, gevraagd en gespeculeerd over de toekomst. Daar is dit concept uit voortgekomen," zegt Lex Kerssemakers, senior vice-president merk-, product- en marketingstrategie bij Volvo.

Sjanghai

Volvo heeft de auto gepresenteerd tijdens de Michelin Challenge Bibendum, die vandaag in Sjanghai van start is gegaan.