AMSTERDAM - Uit ons eigen kikkerlandje komt dit spectaculaire ontwerp van een hele echte cross-over. De PALV (Personal Air and Land Vehicle) is een mix van een auto, motorfiets en helikopter. Een droom voor mensen die regelmatig in de file zitten.

Bijzondere ontwerpen komen meestal uit Italië of zijn ontwikkeld door de grote autofabrikanten. De PALV is ontworpen door Spark design engineering in Ridderkerk, waar 17 ontwerpers en ingenieurs werken.


De PALV krijgt een rotor en een propeller om te kunnen vliegen

Spark design

Het bureau ontwikkelt producten voor de gezondheidszorg, voertuigconcepten en veiligheidsproducten voor de brandweer. Ook worden er onder meer elektronicaproducten, boten, straatmeubilair en terrasverwarmers ontworpen.

Vliegen

De PALV is ontworpen als een driewieler die net als de Mercedes Carving voorzien is van het zogenaamde tilt-systeem. Verder krijgt hij een rotor en een propeller om te kunnen vliegen. Dat gebeurt onder 1500 meter, zodat hij onder de commerciële vluchtroutes kan blijven.

Prototype

De cross-over zal worden aangedreven door een Renesis-wankelmotor uit de RX-8 met 213 pk. Spark design verwacht binnen een jaar een werkend prototype op de wielen (en in de lucht) te kunnen hebben van de 550 kg lichte PALV.