TURIJN - Het Italiaanse concern Fiat heeft in het eerste kwartaal dit jaar een verlies geleden van 529 miljoen euro netto. Het resultaat staat in scherp contrast met de winst van 193 miljoen euro die Fiat in het eerste kwartaal van vorig jaar neerzette.
eerste kwartaal

Het verlies is een stuk groter dan de 315 miljoen euro die analisten hadden verwacht. Schuldige is de autodivisie, waaraan het concern zijn bekendheid te danken heeft. Fiat Auto kwam in de eerste drie maanden uit op een bedrijfsverlies van 429 miljoen euro, waar een jaar eerder een klein verlies van 16 miljoen euro uit de bus kwam, zo bleek uit de dinsdag bekendgemaakte kwartaalcijfers.

Fiat, dat behalve in auto's actief is in landbouwmachines, spoormaterieel en media, lijdt al langer onder de slechte resultaten van zijn autodivisie. Vorig jaar moest Roberto Testore, topman van Fiat Auto, plaats maken voor Giancarlo Boschetti omdat hij er niet in slaagde de autoverkoop op te vijzelen. In de eerste drie maanden ging de omzet van de autodivisie weer achteruit, met ,2 procent tot 6,6 miljard euro.