AMSTERDAM - Saab presenteert de 9-5 die op ethanol kan rijden. Voorlopig is de auto alleen geschikt voor Zweden. In andere landen is (nog) geen infrastructuur voor deze brandstof.

De Saab 9-5 FFV (Flex Fuel Engine), kan rijden op zowel benzine als ethanol. Vanaf januari zal de auto in Zweden te koop zijn. Voorlopig is de speciale Saab alleen gericht op de binnenlandse markt. In het zuiden van Zweden ligt namelijk een infrastructuur waardoor gemakkelijk ethanol kan worden getankt. Daar maken vooral veel overheidsvoertuigen gebruik van. Zodra andere landen ook een ethanol-infrastructuur hebben, zal de 9-5 FFV ook over de grenzen gaan.


Gemiddeld zal het brandstofverbruik van de FFV nauwelijks lager zijn dan dat van een normale motor

Ethanol wordt gewonnen uit graan en is daarom CO2-neutraal. Tijdens het groeien neemt het graan namelijk al CO2 uit de lucht weg, en zet dat om in zuurstof.

Verbruik

Volgens Saab verbruikt de FFV minder brandstof dan een conventionele motor als er flinke prestaties geleverd moeten worden. Wanneer het rustig aan gaat, ligt het verbruik wat hoger. "Gemiddeld zal het brandstofverbruik van de FFV nauwelijks lager zijn dan dat van een normale motor."

Belastingvoordeel

De meerprijs van de ethanolmotor is nog niet bekend, maar Saab verwacht dat de prijs ongeveer gelijk zal liggen met die van een LPG-installatie. Daarnaast hoopt Saab op belastingvoordelen.