AMSTERDAM - Vandaag is op de Australian International Motor Show in Sydney een fraaie concept car onthuld. Het is de opvallend gekleurde Torana TT36, van GM's Australische divisie Holden.

Holden is bij ons niet zo bekend, maar het merk is net zo goed een divisie van General Motors. Het wordt alleen verkocht in Australië. GM heeft van Holden wél een model gebruikt dat nu na wat aanpassingen ook op de Amerikaanse markt en in Engeland wordt verkocht: de Holden Monaro, ofwel de Pontiac GTO.


Met de nieuwe Torana laat Holden zien dat het ontwerptalent in huis heeft

Nu heeft Holden in Sydney een nieuwe concept car voorgesteld, de Torana TT36. Torana is een oude naamplaat die met de komst van de showauto weer nieuw leven wordt ingeblazen. De Torana A9X was in de jaren zeventig een beroemde racewagen, die de even beroemde Bathurstrace op zijn naam schreef.

Ontwerptalent

De nieuwe Torana is niet bedoeld voor productie, maar laat zien dat Holden het ontwerptalent in huis heeft en een auto kan bouwen die wereldwijd waardering kan oogsten.

De auto heeft achterwielaandrijving en maakt gebruik van bestaande GM-chassis componenten en wielophanging. Dit in tegenstelling tot eerdere concept cars van het merk, die allemaal op de Commodore V-bodemplaat stonden.

Zesbak

De in fuchsia-kleur uitgevoerde TT36 is uitgerust met een 381 pk sterke bi-turbo V6 die een maximum koppel heeft van 480 Nm. De V6 is gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak. Om de 20-inch wielen zit rubber in de maat 245/35 en binnenin huizen grote remmen.

Lerenbekleding

De concept car is uitgerust met een glazen panoramadak en de vierzits cockpit heeft dezelfde kleur als de carrosserie voor het instrumentenpaneel. Uiteraard is deze Holden voorzien van LED-verlichting, lerenbekleding en een DVD-monitor voor de achterpassagiers.