GENEVE - De overwinning van formule-1-coureur Michael Schumacher in de Grote Prijs van Oostenrijk krijgt nog een vervolg achter de bestuurstafel. De leiding van de Italiaanse renstal, de Duitser en diens teamgenoot Rubens Barrichello moeten zich op 26 juni bij de Internationale Automobiel Federatie verantwoorden voor handelwijze op zondag.

Op last van de leiding van Ferrari moest Barrichello zondag aan het slot van de race zijn leidende positie afstaan aan Schumacher, die daardoor zijn eerste plaats in het WK-klassement verstevigde. De overwinning van Schumacher riep veel kritiek op. Rijders, publiek en media spraken schande van de gang van zaken. Dat Schumacher zijn teamgenoot bij de huldiging wel op de hoogste podiumtrede liet plaatsnemen, riep ook veel vragen op.

"Als gevolg van de incidenten in de laatste ronde van de race en bij de huldiging moeten Ferrari, Schumacher en Barrichello zich juni in Parijs melden voor een gesprek met een delegatie van de FIA", viel er maandag in een summiere verklaring van de FIA te lezen.

Gokwereld

De omstreden zege van Schumacher heeft ook in de Italiaanse gokwereld veel commotie veroorzaakt. Duizenden gokkers op een overwinning van teamgenoot Rubens Barrichello eisen hun geld terug van renstal Ferrari. Velen willen zelfs de uitbetaling van hun weddenschap. Een Italiaanse consumentenorganisatie overweegt de vermaarde autofabrikant aan te klagen wegens sabotage.

De interventie van Ferrari aan het slot van de race leidde in Brazilië tot woedende reacties. Zelfs president Fernando Henrique Cardoso mengde zich in de discussie. "Heel Brazilië is het erover eens", aldus de staatsman. "De overwinning in Oostenrijk hoort aan onze Rubens toe en aan niemand anders."

Politiek

In de Italiaanse politiek waren soortgelijke geluiden te horen. "Na deze race kan niemand de Formule 1 nog serieus nemen", klaagde Claudio Bucci, een vooraanstaand lid van Forza Italia, de partij van minister-president Berlusconi. "Het is een zeer treurig moment voor het zo roemrijke Ferrari."

De fans van de Italiaanse renstal uitten zondag na de race al hun grote ongenoegen. Zij verbrandden de rode vlaggen van Ferrari en riepen boze leuzen waarin ze onder meer hun geld terug eisten. Maandag was het in Maranello, de thuisbasis van Ferrari, opmerkelijk rustig. Normaal wordt een dag na een triomf van Schumacher het feest nog eens dunnetjes overgedaan.

"Er valt echter niets te vieren", zei Alberto Boccali, voorzitter van de fanclub van Ferrari. "Wij zijn het totaal niet eens met de manier waarop de race is geëindigd. Het sloeg nergens op om Barrichello en de supporters op deze wijze te ontmoedigen."

/SPORTItaliaanse gokwereld woedend op Ferrari

/DOSSIERFormule 1