Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz wil nieuwe Europese regels op het gebied van autonoom rijden. Daarvoor moet de Informele Transportraad volgende week in Amsterdam een eerste aanzet maken.

Donderdag 14 april komen de Europese ministers van Verkeer op uitnodiging van Schultz samen in Amsterdam. Het doel is concrete afspraken maken over de toekomst van autonoom rijden in Europa. 

"Het Verdrag van Wenen uit 1968 zegt dat een bestuurder altijd de controle moet houden over zijn voertuig of - kun je nagaan hoe oud het is - over zijn dieren. Dus op dat gebied moeten we nieuwe afspraken maken", zegt ze in een interview met AutoWeek.

"We moeten kijken hoe snel we alles willen en hoe we regels gaan harmoniseren. Ik wil dat al mijn collega’s die hier nog niet mee bezig zijn - en dat zijn er heel wat - ook kunnen zien wat de voordelen zijn van autonome technieken", aldus Schultz.

Voorblijven

"Brandstof, verkeersveiligheid, capaciteit: het scheelt enorm. En ik zou het mooi vinden als Europa de VS even voorblijft. Ik heb er toch wel lol in dat de WEpod hier gewoon in de openbare ruimte rondrijdt", refereert Schultz aan de zelfrijdende busjes die over de openbare weg in Wageningen rijden.

"En dat terwijl de zelfrijdende Google-auto niet zonder stuur de weg op kan, omdat de regelgeving in Californië dat niet toelaat", zegt Schultz. Ze wil in Amsterdam graag concrete afspraken maken over wat er gaat gebeuren en voor wanneer dat gebeurt.

Schultz wil Nederland als testland op de kaart zetten als het gaat om autonoom rijden. "Het is nodig dat je Europese eenheid hebt. Het zou vervelend zijn als je iedere keer dat je een grens passeert je zelfrijdende auto moet resetten."