Autofabrikant Tesla heeft vandaag een langverwacht nieuw model onthuld. De Model 3 is goedkoper en kleiner dan de reeds bestaande modellen van het merk.

De kleinere Tesla werd al in 2013 aangekondigd, en dat uit zich inmiddels in een enorme ‘hype’ rondom het nieuwe model. Eerder werd al bekend dat de Model 3 een prijskaartje van rond de 35.000 dollar krijgt.  Omgerekend zo'n 31.000 euro.

Goedkoper of niet, de Model 3 blijft trouw aan Tesla’s merkwaarden. Zo is ook deze auto razendsnel en heeft hij een relatief grote actieradius: zelfs de basisversie moet in minder dan 6 seconden van 0 naar 100 sprinten, bij een minimale reikwijdte van 215 mijl. Dat is zo'n 345 kilometer.

'Auto Pilot'-hardware, zoals we eerder op de Model S zagen, zal standaard zijn. Dat geldt ook voor de mogelijkheid tot 'Super Charging', het gebruikmaken van Tesla's eigen snellader-netwerk. CEO Musk voegt daar fijntjes aan toe dat de hoeveelheid superchargers tegen het eind van dit jaar verdubbeld moet zijn. 

De Model X borduurde qua uiterlijk voort op de Model S, en datzelfde gaat ook op voor de Model 3. Met z’n liftback-achtige koets onderscheidt hij zich duidelijk van concurrenten als de BMW 3-serie en Mercedes C-klasse, en bevindt de auto zich wat z'n carrosserie betreft meer in het vaarwater van een cross-over als de 3-serie GT.

De neus ontbeert, net als bij de Model X, het zwarte 'grille-vlak' van de Model S, en kenmerkt zich verder door de hoog 'op' het front liggende koplampen. Het interieur is erg minimalistisch van opzet en heeft in tegenstelling tot de bestaande Tesla-modellen geen digitale 'tellerbak' achter het stuur. Het grote, centraal geplaatste scherm zien we wel terug, maar is niet langer verticaal gepositioneerd. Het bijzondere tweespaaks stuurtje maakt het futuristische binnenste compleet. 

Tesla benadrukt dat de Model 3 z'n vijf inzittenden comfortabel kan huisvesten, onder meer doordat de auto dankzij z'n aandrijflijn slim gebruik kan maken van de beschikbare ruimte.

Elon Musk laat doorschemeren dat de introductie van deze auto in twee stappen gaat, waarvan we zojuist de eerste hebben meegemaakt. De tweede stap volgt kort voor de productiestart, maar wat die precies inhoudt is nog niet bekend.

Inmiddels zouden al 115.000 mensen een order hebben geplaatst. Zij moeten nog wel even geduld hebben:de eerste auto's worden in 2017 afgeleverd. Europeanen moeten zelfs tot 2018 wachten. 

Meer foto's van de Tesla Model 3 zijn hier te vinden.