ROTTERDAM - De Tweede Beneluxtunnel is dit weekeinde officieel opengesteld voor het autoverkeer. De fietsers moeten nog even wachten, voordat ze onder de Nieuwe Maas door kunnen rijden.
Tweede Beneluxtunnel

Ook de nieuwe metrolijn tussen Rotterdam-West en Hoogvliet, die deels door de tunnel gaat, is waarschijnlijk pas in november klaar. De Tweede Beneluxtunnel ligt pal naast de oude Beneluxtunnel en verbindt de noordoever van de Nieuwe Maas bij Schiedam met de zuidoever bij Pernis.

De uitbreiding is bedoeld om de files op de snelwegen rond Rotterdam tegen te gaan. Daarbij gaat het vooral om het westelijk deel van de A20, de A4 tussen het Kethelplein en het Beneluxplein en de A15 tussen Europoort en Ridderkerk.

Het was de bedoeling dat minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat de Tweede Beneluxtunnel zaterdag officieel zou openen. Dat zou gepaard gaan met verscheidene festiviteiten. Maar wegens de moord op Pim Fortuyn gingen die niet door en bleef de minister weg.

Het enige dat gebeurde, was het verschijnen van een tekst op een zogenoemd dynamisch routeinformatiepaneel boven de snelweg, waarmee werd aangegeven dat de nieuwe tunnel in gebruik werd genomen. De aanleg van de Tweede Beneluxtunnel begon in 1997. De bouwkosten bedragen ruim 363 miljoen euro.