In New York heeft Mazda een nieuwe variant van de MX-5 onthuld. RF heet de nieuwboreling die de CC van de vorige generatie MX-5 moet vervangen.

Retractable Fastback is de naam van de dichte variant op de Mazda MX-5 vierde generatie. Mazda wil daarmee benadrukken dat deze auto meer, of beter, anders is dan een cabriolet met een opgesteven softtop. Dat hij er aan zat te komen, leek logisch. Van de vorige MX-5 (NC) was tegen het einde van zijn looptijd meer dan de helft een CC. Maar goed nieuws voor de critici en puristen die de CC toch wat geforceerd vonden: de RF is getekend als een dichte coupé, waar vervolgens hoofden over zijn gebroken hoe hij weer open kan.

Daarbij gold een drietal kernwaarden. Wellicht de belangrijkste daarvan was dat de auto dicht een echte coupé-lijn moet hebben. Verder moest de open sensatie worden gecombineerd met een gevoel van geborgenheid en veiligheid en stonden een stil interieur en rijcomfort hoog op de agenda.

Onder de raamlijn is er niets veranderd. Uiterlijk tenminste, want de ophanging en stuurbekrachtiging zijn wat comfortabler afgestemd. Breedte en lengte zijn dus identiek aan die van de gewone MX-5, maar het dak is 5 mm hoger. Dat dak is een heel bijzondere constructie. Het bestaat uit vier delen, waarvan er drie achter de stoelen verdwijnen, zodat de kofferruimte van 130 liter onaangetast blijft. De C-stijlen blijven staan, terwijl de glazen achterruit te openen is zodat je het uitlaatgeluid beter kunt horen. Openen en sluiten gaat met een enkele schakelaar en kan rijdend tot 10 km/h. Hoe snel dat openen en sluiten gaat, weten we nog niet, maar Mazda claimt met de RF een van de snelst werkende hardtops te hebben, dus we verwachten er heel veel van.

De RF komt er met zowel de 1.5 als de 2.0 SkyActive motoren met handgeschakelde zesbak. De tweeliter wordt ook gecombineerd met een zestraps automaat, die ook naar ons land komt. Dat gaat nog wel even duren; de MX-5 RF wordt pas in de eerste helft 2017 bij ons verwacht.

Later vandaag hebben we op deze site ook videobeeld van de MX-5 RF. In AutoWeek 13, die woensdag 30 maart verschijnt, meer details en een gesprek met de ontwerper.

Bekijk foto's van de Mazda MX-5 in groot formaat