SPIELBERG - Michael Schumacher heeft dankzij een teamorder van Ferrari voor het eerst de Grand Prix Formule 1 van Oostenrijk gewonnen. Zijn Braziliaanse ploeggenoot Rubens Barrichello liet hem vlak voor de finish passeren. Het publiek kon de vertoning niet waarderen en liet met omgekeerde duimen en fluitconcerten zijn afkeuring blijken.

Schumacher heeft kans om het record van vijf wereldtitels van de Argentijn Juan Manuel Fangio te evenaren. Daarvoor moet kennelijk alles wijken. Ook het plezier van de miljarden formule-1-kijkers.

Met een overwinning zou de WK-leider zijn voorsprong verder uitbreiden dan met een tweede plaats, dus besloot de leiding van Ferrari in te grijpen. Barrichello leek onbedreigd te gaan winnen, maar ging op last van teambaas Jean Todt vlak voor de streep op de rem staan.

De 100.000 toeschouwers op het circuit van Spielberg, die soms meer dan 500 euro entree hadden betaald, voelden zich bedrogen. Ze draaiden hun duimen om en gaven de Ferrari-coureurs een striemend fluitconcert. Vorig jaar zagen ze precies hetzelfde tafereel. Toen liet Barrichello zijn kopman ook al langs, destijds om tweede te worden.

Schok

"Ik ben geschokt, zoiets oneerlijks heb ik nog nooit gezien", vond oud-coureur en tv-commentator Hans-Joachim Stuck. "Het publiek is genaaid. En dat voor vier luizige WK-punten." Technisch directeur Ross Brawn van Ferrari zocht vergeefs naar excuses: "Ik hoop dat we de teamorders de rest van het seizoen niet nodig zullen hebben."

Schumacher keek niet blij na zijn onverdiende, haast cynische overwinning. "Ik wilde beslist niet op deze manier winnen. Ik voel medelijden met Barrichello", zei hij. "Ik dacht eraan om de order niet op te volgen en ging ook van het gas. Maar Rubens nog meer."

'Winnen verboden'

'Schumi' gaf de beker aan Barrichello en liet hem op de hoogste trede van het schavot staan. 'Rubinho' stond er echter verloren bij toen hij het Duitse volkslied aanhoorde.

Hij kreeg deze week contractverlenging tot 2004, maar op de A1-Ring werd pijnlijk duidelijk wat zijn status is binnen Ferrari. "Winnen verboden", luidt de eerste paragraaf in zijn verbintenis. Barrichello werd alleen in 2000 in Hockenheim eerste, maar dat was omdat Schumacher daar in de eerste bocht crashte.

De Braziliaan hield zich op de persconferentie in. "Ik heb juist mijn contract verlengd en vind dat ik respect verdien. Het heeft geen zin te protesteren. Mijn motivatie zal me nog veel overwinningen opleveren", zei hij.

Teamorders

Teamorders zijn niet nieuw. Zo liet David Coulthard in Australië de McLaren van teamgenoot Mika Hakkinen passeren. De internationale autosportbond FIA verbood de instructies daarna officieel, maar die regel blijkt tot nu toe in de praktijk niets waard.

Schumacher heeft met 54 punten al een grote voorsprong op de Colombiaan Juan Pablo Montoya (27), die in Oostenrijk derde werd.