De uitbraak van het zikavirus is voor de Indiase autofabrikant Tata Motor reden de naam van zijn nieuwste model aan te passen.

 Het gaat om een kleine personenwagen die nog op de markt moet komen. Deze zou Zica gaan heten, maar daar ziet het bedrijf nu vanaf.

Tata heeft daartoe besloten, nadat op sociale media ophef was ontstaan over de gelijkenis van de naam met die van het snel verspreidende virus.

Zica is overigens een afkorting voor ''Zippy Car''. De wagen werd gepromoot door de Argentijnse voetbalster Lionel Messi. De auto is vooral bedoeld voor de Indiase markt, als opvolger van Tata's Indica.

De fabrikant onthult over enkele weken een nieuwe naam. Tata zegt dat te doen uit begrip voor de problemen die het zikavirus momenteel in verschillende landen veroorzaakt. Het door muggen overgebrachte virus zou bij ongeboren kinderen kunnen leiden tot hersenafwijkingen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempelde de explosieve verspreiding ervan in Zuid-Amerika maandag tot wereldwijde noodsituatie.