In 2015 zijn er minder auto's en andere voertuigen gestolen. Het aantal gestolen personenauto's daalde ten opzichte met het jaar daarvoor met 5,8 procent naar 10.091. 

Diefstal onder alle voertuigen nam met 4,8 procent af. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).

Het totale aantal gestolen voertuigen kwam vorig jaar uit op 29.218, voor het eerst in jaren onder de 30.000. ''Een mooie mijlpaal’, aldus AVc-directeur Titus Visser.

Vooral de daling van het aantal gestolen jonge auto’s (-14 procent) is volgens AVc opvallend. Voor een deel kan dit worden verklaard door het feit dat in jongere auto’s betere alarmsystemen worden gemonteerd. Daardoor is het voor autodieven moeilijker deze onopgemerkt te openen.

Diefstalrisico

Visser ziet wel dat het dievengilde zich nu meer richt op personenauto’s van vier tot acht jaar oud. ''Het aantal diefstallen binnen deze categorie is met 16 procent toegenomen. In algemene zin raden wij autobezitters aan zich te laten informeren over het diefstalrisico van hun auto. Op basis daarvan kunnen zij een betere beveiliging van hun auto overwegen.''

Uit cijfers blijkt wel dat personenauto’s ouder dan acht jaar minder in trek zijn. De lichte bedrijfswagens (-20,5 procent), zware bedrijfswagens (-31 procent) en aanhangwagens/caravans/opleggers (-21 procent) werden ook minder gestolen. Het aantal gestolen motorfietsen steeg met ruim 5 procent.

Vorig jaar zijn minder gestolen auto's teruggevonden. Dit aandeel daalde van 39,6 naar 37,4 procent.

Oost-Nederland

In de regio Oost-Nederland zijn vorig jaar de meeste auto's gestolen. Dit aantal daalde ten opzichte van 2014 wel van 2450 naar 2285. Van de grote steden worden de meeste voertuigen ontvreemd in Rotterdam. Vorig jaar ging het om 1999 exemplaren. Ook dit aantal daalde ten opzichte van 2014 (2315).

De Volkswagen Golf is bij de dieven het meest in trek.