BMW, ’s werelds grootste fabrikant van luxeauto’s, viert dit jaar zijn 100-jarig bestaan. Reden tot feest is er genoeg want het concern uit München rekent op nieuwe recordresultaten op het gebied van winst, verkoop en omzet.

Naar verwachting breekt BMW over 2015 een nieuw verkooprecord van meer dan 2 miljoen auto’s wereldwijd. Ook de motorfietsendivisie BMW Motorrad doet goede zaken. In Nederland is het merk marktleider met een aandeel van bijna 16 procent in de totale verkoop van motoren.

BMW Nederland wil nog niet officieel zeggen wat voor feestelijke activiteiten er voor dit jaar op het programma staan. ''Ook in Nederland zijn we vastberaden om ons 100-jarig jubileum gepast te vieren. De activiteiten voor onze klanten, dealers en werknemers worden in de komende weken bekend'', aldus de importeur.

Statussymbool

Het merk met als slogan 'BMW maakt rijden geweldig' wordt al jaren geroemd om zijn sterke rijeigenschappen en hoge kwaliteit. Maar volgens marketingdeskundigen gebruiken BMW-rijders hun luxe, dure bolides ook als statussymbool.

Vooral in China gingen de peperdure topmodellen van BMW om die reden de afgelopen jaren als warme broodjes over de toonbank.

Nederlandse ontwerper

Het huidige succes van BMW is voor een belangrijk deel te danken aan de Nederlandse ontwerper Adrian van Hooydonk. Hij staat sinds 2009 aan het hoofd van de designafdeling van het concern.

Behalve verschillende modellen van BMW komt ook de nieuwe Mini (dochter van BMW), gemaakt in het Limburgse Born, uit de koker van hoofdontwerper Van Hooydonk.

Oprichting

BMW, voluit Bayerische Motoren Werke, werd in maart 1916 opgericht. Het bedrijf was toen nog een fabrikant van vliegtuigmotoren. Pas zo’n twaalf jaar later begon BMW als autofabrikant. Het bedrijf kreeg al snel de naam als bouwer van zeer geavanceerde sportauto’s.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog leverde BMW auto’s en motoren aan de Luftwaffe en de Wehrmacht. Net als bij andere Duitse autofabrikanten werden toen duizenden dwangarbeiders uitgebuit in de fabrieken van BMW.