Energiebedrijf Eneco gaat volgend jaar samen met de provincie Noord-Brabant vijftig laadpalen plaatsen waar elektrische auto's met groene stroom kunnen worden opgeladen. 

Dat maakten de twee partijen zondag bekend bij de klimaatconferentie in Parijs. Het initiatief is onderdeel van een bredere samenwerking.

De laadpalen worden in de eerste helft van het jaar geplaatst maar waar ze precies komen te staan, is nog onduidelijk. Evenmin zijn financiële details over de samenwerking naar buiten gebracht.

Eneco hoopt met meer provincies dergelijke overeenkomsten te kunnen sluiten. Het bedrijf levert al langer laadpalen aan consumenten thuis.

Extra voertuigen

De provincie Noord-Brabant wil bijdragen aan verduurzaming door in 2020 voldoende oplaadcapaciteit beschikbaar te hebben voor 100.000 elektrische voertuigen. De vijftig semipublieke oplaadpunten die in samenwerking met Eneco worden neergezet, zijn een stapje in de goede richting.

"We zijn verheugd dat een duurzaam en innovatief bedrijf als Eneco samen met ons concrete stappen wil zetten om de versnelling van elektrisch rijden vorm te geven", zei gedeputeerde Anne-Marie Spierings. Ook andere bedrijven in de regio worden uitgenodigd om mee te denken.