De directie van het Volkswagenconcern is dit weekeinde in Qatar voor overleg. 

Topman Matthias Müller moet zich volgens Bild am Sonntag verantwoorden bij het staatsinvesteringsfonds van de Golfstaat (QIA), dat met een belang van 17 procent tot de grootste aandeelhouders behoort.

De oliesjeiks in Qatar zijn volgens de zondagskrant zeer ontevreden over de gang van zaken bij Volkswagen. Het bedrijf ligt wereldwijd zwaar onder vuur omdat het de laatste jaren geknoeid heeft met uitstootwaarden van miljoenen auto's. QIA heeft miljarden verloren door de koersval die het schandaal sinds september heeft veroorzaakt.

De Arabieren zullen de top van Volkswagen volgens Bild stevig onder druk zetten om structurele veranderingen door te voeren. Qatar zou met name af willen van de grote invloed die de centrale ondernemingsraad heeft op belangrijke strategische beslissingen, met name waar het gaat om bezuinigingen op personeel.

Kennismaking

Volkswagen heeft al aangekondigd dat de investeringen voorlopig op een lager pitje worden gezet, behalve waar het gaat om de ontwikkeling van elektrische voertuigen. Plannen om op grote schaal banen te schrappen zijn er evenwel niet, liet Müller vorige maand al weten.

Een zegsman van Volkswagen bevestigde dat Müller met enkele medebestuurders in Qatar is. Het zou gaan om een "kennismakingsgesprek" met een belangrijke partner van de onderneming.