Niet alleen nieuwe auto's worden meer verkocht, ook de markt voor tweedehands wagens zit in de lift.

Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Bovag.

Tot en met november zijn dit jaar ruim 1,7 miljoen gebruikte auto's van eigenaar gewisseld. Dat zijn er 3,6 procent meer dan vorig jaar in deze tijd.

In de occasionmarkt is al sinds eind 2013 sprake van een opgaande trend, nadat de verkoop van tweedehandsauto's net als die van nieuwe personenwagens in 2011 was ingestort. Bovag bracht deze week over de nieuwverkopen eveneens positieve cijfers naar buiten.

Vakhandel

Wat opvalt is dat tweedehands auto's de laatste tijd ook wat vaker bij de vakhandel worden gekocht. Dit heeft er volgens Bovag onder meer mee te maken dat professionele dealers actiever zijn geworden op internetplatforms als Marktplaats.

De handel tussen particulieren onderling steeg dit jaar ook, maar wel wat minder hard: met 2,5 procent tot 696.056 stuks.

Volkswagen

Net als bij de nieuwe auto's is Volkswagen ook bij de tweedehands verkopen het populairste merk. Het marktaandeel van het Duitse merk is hier dik 12 procent.

Opel staat op de tweede plek, met bijna 9 procent, gevolgd door Peugeot met 8 procent. Vergeleken met vorig jaar zijn verder compacte occasions wat meer in trek. Dit zijn bijvoorbeeld de Toyota Aygo, de Fiat Panda en de Ford Fiesta.