AMSTERDAM - Het kleine Franse merk Venturi is uit zijn as herrezen. Op de Autosalon van Parijs presenteerde het merk de Fétish; een geheel elektrisch aangedreven sportauto die ook daadwerkelijk in productie gaat.

In plaats van een conventionele benzinemotor is de Venturi Fétish voorzien van een 245 pk sterke elektromotor die een maximum koppel heeft van 220 Nm. De Fétish sprint in 4,5 seconden van 0 naar 100 en de topsnelheid ligt op 170 km/u.


De Fétish wordt alleen op bestelling gebouwd

"Het publiek denkt vaak dat elektrische auto´s lelijk zijn, daar hebben we met de Fétish iets aan willen doen. Ook wordt vaak gedacht dat elektrische auto's niet goed presteren, ook dat vooroordeel willen we doorbreken. De Fétish bewijst dat er een spannend alternatief is voor een benzinemotor", aldus Venturi.

Opladen

De actieradius van de Fétish is 350 km. De accu kan op 16 ampère in 3,5 uur compleet worden opgeladen en bij 80 ampère duurt dat 16,5 uur. Volgens zijn makers is de auto daarmee goed geschikt voor dagelijks gebruik in stedelijke gebieden. De auto is 3,88 meter lang, 1,88 meter breed en 1,20 meter hoog.

Daarmee dringt zich de vergelijking op met de Lotus Elise of Opel Speedster. De Franse sportauto is aan de voorzijde voorzien van 18 inch wielen en achter zijn 19 inch exemplaren gemonteerd. De Venturi Fétish weegt 1100 kilo, waarvan de batterijen 350 kg voor hun rekening nemen.

Op bestelling

In november 2004 gaat de Fétish - die alleen op bestelling wordt gebouwd - in Tokyo in de verkoop. In januari 2005 is Los Angeles aan de beurt. Venturi koos voor deze plaatsen omdat het milieu daar een heet hangijzer is. Niet kort daarna is ook Europa aan de beurt.

In Frankrijk kost de Venturi Fétish 540.000 euro.