Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) gaat zich tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap in 2016 sterk maken voor aanpassing van het Verdrag van Wenen, waarin wordt bepaald dat chauffeurs hun handen altijd aan het stuur moeten houden. 

Dat maakt de minister dinsdag bekend. Nederland is van 1 januari 2016 tot 30 juni 2016 voorzitter van de Raad van de Europese Unie, het Europese orgaan waarin de ministers uit de achtentwintig EU-landen vertegenwoordigd zijn. 

In het Verdrag van Wenen staan internationale regels over het wegverkeer vastgelegd. In dat verdrag staat onder meer een passage waarin wordt bepaald dat chauffeurs te allen tijde de controle moeten houden over hun voertuig of dier. Door het verdrag aan te passen wil de minister de weg vrij maken voor de zelfrijdende auto.

Ook moet er volgens Schultz van Haegen worden nagedacht over mogelijkheden om een digitale infrastructuur op te zetten voor communicatie tussen zelfrijdende auto's en andere verkeersdeelnemers, zoals fietsen.

Eerder dit jaar gaf de minister al aan dat zij het Nederlandse voorzitterschap wil gebruiken om de zelfrijdende auto op de kaart te zetten. Autofabrikanten verwachten vanaf 2020 zelfrijdende auto's technisch zo ver te hebben dat ze verkocht kunnen worden aan consumenten.