De BBC heeft eigenhandig een Volkswagen Passat aan een emissietest onderworpen en heeft aangetoond dat ook Europese tests moeiteloos worden doorlopen 'dankzij' aanwezige sjoemelsoftware.

BBC Panorama, een actualiteitenprogramma te zien op BBC One, heeft een Volkswagen Passat in een laboratorium onderworpen aan een emissietest.

De D-segmenter met dieselmotor, een Bluemotion, werd zowel mét als zonder sjoemelsoftware getest. BBC heeft met de test proberen uit te zoeken of Volkswagen ook Europese emissietests kan misleiden. Dat laatste blijkt inderdaad het geval.

Accelereren

De resultaten liegen er niet om. De reguliere Euro 5 emissietest - waarbij een NOx-limiet geldt van 180 mg/km - wordt met sjoemelsoftware (167 mg/km) probleemloos doorstaan. Vervolgens heeft het laboratorium de software "[...] laten denken dat de auto zich buiten het laboratorium bevond door een paar keer stevig te accelereren."

De test werd opnieuw gedaan met een gemeten NOx-uitstoot van 435 mg/km als resultaat, een waarde die bijna 2,5 keer boven de norm toegestane norm ligt. 

De Britse omroep zegt zeer secuur te werk te zijn gegaan en heeft een voormalig inspecteur van de overheid ingeschakeld om het onderzoek te overzien. De keuze is op een Tsjechisch laboratorium gevallen omdat "[...]geen enkel Brits laboratorium het team binnenliet."

Laboratorium

Volgens de BBC gelden voor het Tsjechische laboratorium dezelfde regels en richtlijnen als voor de Engelse laboratoria en wordt de locatie vaker gebruikt om nieuwe auto's en krachtbronnen goed te keuren voor de Europese markt.

BBC heeft Volkswagen geconfronteerd met de resultaten, waarna Volkswagen zou hebben toegegeven dat de auto "vals heeft gespeeld". 

BBC's eigen verhaal alsook een fragment uit het programma Panorama is hier te lezen.