Autoconcern Volkswagen biedt tot eind deze maand amnestie aan werknemers die betrokken waren bij het omvangrijke dieselschandaal.

Dat melden Duitse media.

Volkswagen hoopt met de amnestie werknemers over de streep te trekken om informatie te geven over de zaak, maar ook de druk op hen te verhogen.

Naar verluidt zijn veel ingenieurs en technici van het grootste autoconcern van Europa bang hun baan te verliezen als ze bekennen betrokken of op de hoogte te zijn geweest van het gesjoemel met de uitstoot van dieselmotoren.

Ombudsman

Een woordvoerder van Volkswagen wilde niet nader ingaan op de zaak, maar zei wel dat ''een dergelijk onderwerp'' besproken wordt. Het bedrijf wees er verder op dat er een soort ombudsman is bij Volkswagen, waartoe werknemers zich kunnen wenden, ook anoniem.

Werknemers die naar voren komen, behouden hun baan en krijgen geen schadeclaims aan de broek, maar de regeling geldt niet voor het hoogste management, aldus de mediaberichten.

Volkswagen heeft onderzoeksbureau Deloitte en advocatenkantoor Jones Day ingehuurd om te onderzoeken onder welke omstandigheden het gesjoemel met dieselmotoren kon gebeuren.

Winterkorn

Het dieselschandaal bij Volkswagen leidde ertoe dat topman Martin Winterkorn vorige maand zijn functie bij Porsche SE, de houdstermaatschappij die een meerderheidsbelang in Volkswagen heeft, neerlegde. Woensdagavond is bekend geworden dat hij ook zijn functie bij dochteronderdeel Audi per direct neerlegt.

Winterkorn trad bij Audi op als toezichthoudend voorzitter.