In navolging van autofabrikanten Honda en Mazda bouwt ook Toyota zijn samenwerking met airbagmaker Takata af. 

De Japanners stoppen ''omwille van de veiligheid" met de afname van de belangrijkste componenten van de airbags van hun landgenoten.

De airbags van Takata kunnen bij het opblazen ontploffen, waardoor stukjes metaal en plastic door de auto kunnen vliegen. Er zijn wereldwijd al meerdere gevallen bekend waarbij de bestuurder daardoor overleed.

Honda en Mazda besloten donderdag de samenwerking met Takata te beëindigen na het verbod van die airbags in de Verenigde Staten dat werd aangekondigd.

Terugroepacties

Autoconcerns hebben al vele miljoenen wagens teruggehaald om de airbags te vervangen, het vaakst ging het hierbij om Toyota's en Honda's. Naast de drie bovengenoemde merken overwegen ook Subaru-maker Fuji Heavy Industries en Mitsubishi de samenwerking met Takata op te zeggen.

De exodus van afnemers weegt zwaar op de resultaten van Takata. Het bedrijf verlaagde de winstverwachting voor het hele jaar. Ging het in mei nog uit van een winst van 20 miljard yen (151 miljoen euro), nu voorziet het bedrijf een resultaat dat mogelijk op een kwart van dat bedrag kan uitkomen.

In de afgelopen drie dagen verloor het aandeel Takata krap 40 procent aan beurswaarde. In de VS kreeg het bedrijf al een boete van 70 miljoen euro. De zorg bestaat dat Takata de airbagcrisis niet zal overleven.