Volgens de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) heeft Volkswagen in de Verenigde Staten ook gesjoemeld met zwaardere dieselmotoren.

Dat heeft EPA maandag laten weten.

Het gaat hierbij om V6-dieselmotoren met een inhoud van 3.0 liter. Volgens EPA is in modellen die met die krachtbron zijn uitgerust programmatuur aangetroffen waarmee de uitstoot kan worden beïnvloed. 

Het gaat om dieselvarianten van de modellen Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne en de Audi A6 Quattro, A7 Quattro, A8, A8L, en Q5 van modeljaren tussen 2014 en 2016. Door de software kan de uitstoot van stikstofoxide negen keer hoger zijn dan de standaarden van EPA. 

In totaal zijn ongeveer 10.000 auto's verkocht met de software geïnstalleerd. Het is voor het eerst dat ook bij een model van Porsche sjoemelsoftware wordt ontdekt. Porsche is onderdeel van het Volkswagenconcern.

"Volkswagen is er opnieuw niet in geslaagd om volgens de wet te opereren die de schone lucht voor Amerikanen moet beschermen, zegt Cynthia Giles van EPA.

Miljardenboete

Eerder liep Volkswagen tegen de lamp toen EPA er achter kwam dat in modellen met de 2,0-liter dieselkrachtbron software was geïnstalleerd die er voor zorgt dat de uitstoot van de auto tijdens tests lager is dan wanneer de auto op de weg rijdt.

Hiervoor krijgt het Duitse megaconcern naar alle waarschijnlijkheid een miljardenboete. Het concern heeft zelf niet gemeld dat ook de nu 'betrapte' motor is voorzien van de software.