Seat heeft een drukke periode voor de boeg: de komende twee jaar brengt het merk maar liefst vier nieuwe modellen op de markt.

Dat heeft het Spaanse merk onthuld in z'n toekomstplannen voor de komende tien jaar. Het eerste nieuwe model wordt een compacte SUV, die voor de eerste helft van 2016 op de planning staat. Die auto debuteert dus waarschijnlijk op de salon van Genève in maart.

Seat heeft aangekondigd modellen voor de groeisegmenten met hoge winstmarges te willen ontwikkelen, om zodoende op lange termijn op een gezonde manier te groeien. Daarnaast staat klanttevredenheid hoog op de prioriteitenlijst. Bovendien wil Seat de meest aantrekkelijke werkgever van de in Spanje actieve autofabrikanten worden. Naast Seat hebben ook merken als Nissan, Mercedes,Renault Opel, Ford en PSA fabrieken in het zuid-Europese land staan. 

De plannen werden wereldkundig gemaakt door Luca de Meo, die sinds afgelopen weekend CEO van Seat is. Hij vervangt Jürgen Stackmann in die functie.

Op dit moment past Seat de productielijnen in Martorell aan voor de komst van de nieuwe Ibiza. Die komt namelijk op een nieuw platform te staan en wordt één van de overige drie modellen die voor de komende twee jaar op de planning staan. Het is nog niet bekend welke andere twee nieuwkomers er op de planning staan maar reken in ieder geval op een grotere SUV. 

Tot slot maakte Seat bekend dat het door een efficiencyprogramma zo'n 100 miljoen euro per jaar kan besparen. Kernpunten van dit programma zijn efficiëntere logistiek en het beperken van het energieverbruik van de fabriek. 

Bekijk 2 foto's in groot formaat