Minder dan een procent van de aanvragen voor een rijbewijsverlening door senioren werd vorig jaar afgewezen.

Slechts 0,9 procent van de verplichte aanvragen door personen van minstens 75 jaar oud worden als ongeschikt beoordeeld. Dat blijkt uit gegevens die LocalFocus bij het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid (CBR) heeft opgevraagd.

Automobilisten vanaf 75 jaar moeten verplicht een rijbewijskeuring ondergaan om een verlenging te krijgen. Daarbij wordt gekeken of iemand fysiek en mentaal in staat is om te rijden. Soms wordt bepaald dat een senior alleen met een bril op of in een automaat mag rijden.

Bij iets meer dan een kwart van de aanvragen (26,6 procent) die in het het afgelopen jaar werden ingediend, werd er een medisch specialist bijgehaald om aanvullend onderzoek te doen.

Na die medische keuring werd ruim 37 procent van de aanvragen, de grootste groep, alsnog volledig goedgekeurd: er werden geen beperkingen opgelegd (bijvoorbeeld het verplicht dragen van een bril) en het rijbewijs werd voor vijf jaar verlengd (de reguliere verlengingstermijn voor het rijbewijs van een 75-plusser).

Bij nog eens 56 procent van de aanvragen waarvoor een medische keuring door een specialist plaatsvond, werd de verlenging goedgekeurd, maar wel met een vorm van beperking op de duur of het gebruik van het rijbewijs. Slechts 2,4 procent van de aanvragen werd na een medische keuring afgewezen.

De oudste persoon die vorig jaar verlening kreeg, was een 103-jarige inwoner van de Brabantse gemeente Steenbergen. In Wageningen kreeg een 99-jarige persoon te horen dat hij of zij mocht blijven rijden.

Oudste persoon