Ook BMW verkoopt dieselauto's waarvan de uitstoot van schadelijke gassen de Europese milieunormen ver overschrijdt. 

Dat meldde donderdag het autotijdschrift Auto Bild op gezag van de milieuorganisatie International Council on Clean Transportation (ICCT), die al eerder de publiciteit zocht met aantijgingen aan het adres van Duitse autofabrikanten.

De BMW X3 xDrive zou volgens metingen van ICCT elf keer zoveel stikstofoxide uitstoten als toegestaan.

Of het bedrijf net als Volkswagen software heeft gebruikt om de auto's in laboratoriumproeven milieuvriendelijker te laten lijken, is volgens Auto Bild niet duidelijk. In een reactie op het bericht maakte het aandeel BMW op de beurs in Frankfurt een flinke duikeling.

De in München gevestigde fabrikant van luxewagens liet in een verklaring weten het onderzoek dat het vaktijdschrift aanhaalt niet te kennen. Het bedrijf gaat ICCT om opheldering vragen. Ook ontkende BMW dat het gesjoemeld heeft met uitstootwaarden. ''Wij houden ons vanzelfsprekend in elk land aan de wet en voldoen aan alle lokale keuringseisen.''

Andere fabrikanten 

Verkeersminister Alexander Dobrindt zei donderdag dat Duitsland steekproefsgewijs dieselauto's gaat controleren om te kijken of de gerapporteerde uitstoot van vervuilende stoffen wel klopt. Daarbij komen ook wagens van andere fabrikanten dan Volkswagen aan bod.

Volkswagen gaf eerder deze week toe dat het bij 11 miljoen wagens geknoeid heeft met het motormanagement om de uitstoot van schadelijke stoffen in laboratoriumtests laag te houden.

Daar zitten ook wagens bij die in Europa zijn verkocht, zei Dobrindt, maar hoeveel is onduidelijk. Het bedrijf zelf liet zich daar nog niet eerder over uit.