Ford voorziet in Europa een steeds grotere behoefte aan SUV's en speelt daarop in door de komende drie jaar vijf nieuwe of vernieuwde modellen te introduceren. Ook komen er meer Fords met vierwielaandrijving beschikbaar.

De eerste SUV op het lijstje is de Europese versie van de Edge, de auto waar we in juni vorig jaar al kennis mee maakten en waarvan we onlangs vernamen dat-ie in het voorjaar van 2016 bij de Nederlandse dealers staat.

Op de foto's is te zien dat het uiterlijk licht is aangepast aan de Europese smaak, en Ford zal onderhuids ook het nodige hebben aangepast om aan de wensen van de Europese automobilist te kunnen voldoen. De Edge met EU-specs debuteert volgende week op de IAA in Frankfurt.

Ook op de IAA en later dit jaar in de showroom: de vernieuwde Kuga en Ecosport. De eerste krijgt onder andere de beschikking over het Sync 2-connectiviteitssysteem met 8-inch- kleurenscherm en de Ecosport is er nu ook zonder reservewiel op de achterklep. 

Ford verwacht dat de vraag naar SUV's en cross-overs de komende jaren verder zal stijgen in Europa en schat in dat in 2020 bijna 30 procent van de wereldwijde verkopen zal bestaan uit dit soort modellen. Tussen 2008 en 2013 groeide het marktaandeel van SUV's in Europa van 9 naar 19 procent.

Ford gaat ook het aanbod aan vierwielaangedreven modellen uitbreiden. Met de komst van de Edge en Focus RS komt het totaal op acht, drie jaar geleden waren het er nog drie. De verwachting is dat de verkopen zullen toenemen van 46.000 Fords met AWD in 2014 naar 70.000 in 2016.   

Bekijk 6 foto's in groot formaat