GRONINGEN - De politie heeft zondagavond in Groningen enkele uren lang ruim zeshonderd illegale straatracers opgejaagd om te voorkomen dat zij gingen racen.

Honderd ME'ers wachtten de automobilisten op aan de Eemshaven, waar ze hadden afgesproken. Hierna vertrokken de zeshonderd aanwezigen met de politie op de hielen naar Uithuizen en Delfzijl.

Ook daar kwam het echter niet tot daadwerkelijke races, waarna de auto's nogmaals naar de Eemshaven reden. Daar liepen de straatracers in een fuik van de politie en werden tientallen bekeuringen uitgedeeld.

De politie was de geplande race op het spoor gekomen op internet. "Het is echt gekte", verzucht een woordvoerder. "Het zijn niet alleen jongeren, maar er komen tegenwoordig zelfs hele gezinnen op af. En we kunnen er in principe niets tegen beginnen, zolang ze niet racen."

De politie had van tevoren geprobeerd met een oproep op de website de deelnemers te ontmoedigen. De straatracers waren vanuit het hele land naar de Eemshaven gekomen.

Er werden tijdens de controle twee mannen aangehouden. Zij bleken in hun auto illegaal vuurwerk te vervoeren. Er zijn twee auto's in beslag genomen.