Hoewel de editie van 2015 geslaagd was, heeft de RAI Vereniging besloten om de Autorai van 2017 af te blazen.

Dat laten RAI Amsterdam en RAI Vereniging weten in een persbericht. Daarin laten de partijen weten dat het concept van de Autorai 2015 weliswaar "internationale waardering" opriep, maar dat dit "helaas onvoldoende basis heeft gegeven voor continuïteit naar de toekomst toe". 

"Vanuit de importeurs was de animo voor de editie van 2017 minimaal en er waren al een aantal merken die definitief niet meer mee wilden doen. Daarom hebben wij nu de knoop doorgehakt en de Autorai van 2017 afgeblazen. Wij moeten immers ook door met onze planning", aldus woordvoerder Johan Tensen van RAI Amsterdam. Volgens hem is de deur definitief gesloten.

Bij veel importeurs wordt met verbazing gereageerd op het nieuws. Zoals bij Pon, importeur van onder andere Volkswagen, Audi en Seat. "Wij zijn verrast dat de Autorai het evenement zo rigoureus van de kaart heeft geveegd, we begrijpen de urgentie niet zo goed. Er is blijkbaar een verschil van inzicht", aldus woordvoerder Jacques Geijsen.

Volgens Geijsen staat Pon nog altijd open voor een gezamenlijk evenement. "Er waren en zijn nog volop gesprekken gaande, wij denken dat er behoefte aan is en dat het mogelijk is."

Geijsen is van mening dat er wel iets aan het concept van het auto-evenement moet veranderen. "We zouden ons meer op B2B ('business to business', bedrijven onder elkaar, red.) willen richten, met meer retail- en minder publieksdagen. Dat zie je in andere sectoren van de markt ook." De woordvoerder van Pon laat weten dat het evenement ook op een andere locatie dan de RAI zou kunnen plaatsvinden.