Het zal nog even duren tot slimme autoruiten aan een groot publiek worden verkocht. Fabrikanten hebben nog geen manier gevonden om de ramen goedkoop te produceren.

Dat meldt Digitimes op basis van eigen onderzoek. Fabrikanten zijn nog niet op een punt gekomen dat ze de slimme ruiten aan een groot publiek kunnen verkopen. 

De vraag naar slimme ramen om informatie op te tonen groeit volgens de Taiwanese site wel, maar fabrikanten zijn het nog oneens over de productiemethode. Er wordt nog druk overlegd hoe een slim autoraam zo goedkoop mogelijk kan worden gemaakt. 

De prototypes van slimme autoruiten zijn moeilijk af te lezen onder bepaalde lichtomstandigheden, aldus het onderzoek. Elektrochrome en SPD-schermen, die een transparant raam op commando ondoorzichtig maken, zouden wel goed bij verschillend licht werken. Volgens fabrikanten zijn deze ramen echter nog te duur om te maken.

Niet klaar voor verkoop

Alternatieve raamtechnologieën worden ook onderzocht, maar geen van deze technieken zou klaar zijn voor een commerciële uitrol. Het is daarom onduidelijk wanneer de autoramen precies worden verkocht.

In 2014 beloofde een Amerikaanse startup het alternatief Navdy. Dat apparaat toont informatie op de autoruit met behulp van een kleine projector. Het product bevindt zich nog in de ontwikkelingsfase, maar kan al wel worden besteld.