Kia heeft een antwoord klaar op de compacte Europese cross-overs zoals de Renault Captur, Peugeot 2008 en Opel Mokka: een auto met de vermoedelijke doopnaam Niro. 

De Niro dook bij Kia voor het eerst op in 2013, toen het Koreaanse merk een hybride concept-car met deze naam onthulde (foto 5-7). De productieversie van de Niro gaat in China inmiddels als KX3 (foto 8-10) door het leven. 

Met een lengte van 4,26 meter is de Niro iets langer dan een Renault Captur, maar beide vallen in hetzelfde segment der B-segment cross-overs.

In China is de KX3 leverbaar met een atmosferische en geblazen 1,6-liter benzinemotor, maar mocht de auto naar Europa komen - dat is nog onduidelijk - dan zullen we eerder de nieuwe kleinere turbomotoren van Hyundai/Kia gaan tegenkomen. Er zijn ook al hybride prototypes gesignaleerd in Europa en er staat ook een plug-inversie op de planning.

Omdat Kia Nederland heeft besloten om de nieuwe Soul alleen als EV aan te bieden, zou een model als de Niro, gezien de populariteit van compacte cross-overs, een welkome aanvulling op het gamma zijn. Wie iets groters wil, kan bij Kia terecht voor een Sportage (die in 2016 wordt vernieuwd) of een Sorento.   

Of we de Kia Niro gaan terugzien op de Nederlandse wegen is afwachten. Het ligt wel voor de hand; de concept-car werd immers in Europa (Frankfurt) onthuld en prototypes van het productiemodel worden ook hier getest. We rekenen daarom op een Europese introductie in 2016.

Bekijk 10 foto's in groot formaat