Spyker NV en Spyker Automobielen zijn officieel uit surseance van betaling. Spyker heeft een schuld van 45 miljoen euro weggewerkt en de activiteiten worden weer schuldenvrij voortgezet.

Dit meldt het advocatenkantoor van curator Henk Pasman, Wijn en Stael Advocaten, donderdag. Spyker Events & Branding B.V. blijft failliet.

Spyker werd eind vorig jaar december failliet verklaard, maar het gerechtshof draaide het faillissement terug nadat topman Victor Muller alsnog een investeerder zover wist te krijgen 4,3 miljoen euro te steken in het bedrijf. Vanaf dat moment verkeerde Spyker weer in surseance.

Een akkoord werd gesloten met de schuldeisers. De schuldeisers van Spyker kregen maar een deel van hun geld terug, maar het alternatief was een faillissement voor het bedrijf waarbij ze konden fluiten naar hun centen.  

Enkele weken geleden bekrachtigde het gerechtshof in Leeuwarden de schuldenovereenkomst van Spyker. Één van de crediteuren had beroep aangetekend, maar dat werd verworpen. Tegen dat vonnis tekende geen enkele partij meer beroep aan, vandaar dat de surseance donderdag officieel kon worden opgeheven.

Fusie

Spyker bereidt zich naar eigen zeggen voor op een fusie met Volta Volare, een maker van elektrische vliegtuigjes uit Portland in Oregon. 

Samen met de Amerikanen wil topman Muller komende jaren ''elegante en stijlvolle (elektrische) auto's en elektrische vliegtuigjes'' gaan maken. Meer details worden nog niet prijsgegeven.

In een persverklaring spreekt de ondernemer een woord van dank uit aan Paul Peterson, de oprichter van Volta Volare. Hij zou de afgelopen maanden voortdurend zijn blijven geloven in de redding van Spyker.

Geen winst

Spyker probeerde onder leiding van Muller jarenlang voet aan de grond te krijgen als fabrikant van exclusieve sportwagens. Maar meer dan een handvol per jaar werden er niet gemaakt en het bedrijf maakte nooit een stuiver winst.

Veel geld ging verloren aan een mislukt avontuur in de Formule 1 en de rampzalig verlopen overname van het roemruchte maar zieltogende automerk Saab.

Volgens Spyker rijden er in totaal ongeveer 250 auto's van het merk op de weg.