Fiat brengt naast de reguliere 124 Cabrio in de toekomst ook een snelle Abarth 124.

Dat melden onze collega's van AutoExpress. Fiat komt volgend jaar met de 124, een eigen versie van de Mazda MX-5 (foto). Er komt sowieso een comfortabele, reguliere versie, maar Fiat-COO Alfredo Altavilla vertelt het Engelse magazine: "Je houdt van echte sportiviteit? Er komt ook een Abarth-versie."

De 124 mag zijn basis dan delen met de Mazda MX-5, de auto krijgt een eigen design en ook de motoren komen van de Fiat Group. Voor de reguliere versie zou dat bijvoorbeeld een 1,4-liter turbomotor kunnen zijn.

Er zijn al prototypen van de 124 Abarth gesignaleerd met vier uitlaatpijpen. AutoExpress speculeert dat onder de kap van deze performanceversie de 1,75-liter turbomotor komt te liggen, bekend uit de Alfa Giulietta en de 4C. Abarth zou het blok dan wel afknijpen naar 200 pk, waar de andere auto's met deze motor 240 pk tot hun beschikking hebben.

De Fiat 124 heeft een wonderlijke ontstaansgeschiedenis. Oorspronkelijk zou de afgeleide van de MX-5 als Alfa Romeo op de markt komen, maar topman Sergio Marchionne besloot plotseling dat alle nieuwe Alfa Romeo's ook in Italië gebouwd moesten worden.

Deze roadster wordt echter door Mazda in Japan geproduceerd. Omdat het geen optie was om het contract met de Japanse fabrikant op te zeggen, is besloten om de roadster als Fiat op de markt te brengen.

De naam Fiat 124 is bekend uit het verleden. In de jaren zestig en zeventig had het Italiaanse merk al een 124 Spider in het gamma. Dat model deelde veel techniek met de Fiat 124 sedan, die vanaf de jaren zeventig ook in licentie in Rusland werd gebouwd. In ons land kwam die Russische variant van de 124 als Lada 1200/1300 op de markt.

Bekijk foto's van de Fiat 124 in groot formaat