Mini gaat de volgende Countryman anders positioneren. De auto wordt groter en stoerder.

De groei is niet zo extreem als bij de nieuwe Clubman, die bij de generatiewissel liefst 27 centimeter groeide. De volgende Countryman wordt namelijk zo'n 4,25 meter lang, 15 centimeter meer dan de huidige meet. De auto wordt ook iets breder en de kofferruimte groeit eveneens.

Volgens Autocar krijgt de Countryman daarbij trekken van de Mini X-Raid, de auto waarmee het merk aan diverse rally's meedoet, waaronder de Dakar Rally.

De auto komt op de UKL-bodemplaat te staan, die ook de basis vormt van de huidige Mini-hatchbacks, de nieuwe Clubman, de BMW 2-serie Active Tourer en de nieuwe BMW X1.

De nieuwe Countryman komt waarschijnlijk in het laatste kwartaal van 2016 op de markt. Het is een belangrijke auto voor Mini, want hij neemt sinds z'n introductie in 2010 ongeveer een derde van de verkopen van het merk voor z'n rekening.

Mini heeft aangekondigd in de toekomst het gamma te willen afslanken tot vijf 'super heroes'. Het gaat in elk geval om de hatchbacks, de Countryman, de Clubman en de Cabrio. Ook de Superleggera gaat waarschijnlijk in productie, maar het is niet duidelijk of die dan telt als een derivaat van de Cabrio of dat Mini die auto als de vijfde superheld beschouwt.

Bekijk foto's van een prototype van de Mini Countryman in groot formaat