AMSTERDAM - In Amsterdam zijn invaliden steeds vaker dupe van auto-inbraak. De nieuwe Europese gehandicaptenparkeerkaart is populair onder autokrakers. Op de nieuwe kaart staat geen kenteken. De eigenaar van zo'n kaart kan er overal in de stad gratis mee parkeren.

Bij drie Amsterdamse filialen van Carglass is het aantal ruitjes van invalide-auto's dat vervangen moet worden, de afgelopen maand verzesvoudigd. "Per filiaal gaat het om enkele tientallen ruiten per week", zegt R. Roermund van Carglass.

"Wij horen dan vaak van klanten dat alleen de parkeervergunning is gestolen." Bij de Amsterdamse politie is de afgelopen maand overigens geen aangifte gedaan van gestolen Europese gehandicaptenparkeerkaarten.

Sinds 1 april mogen invaliden overal in Amsterdam gratis parkeren. Daarvoor kunnen zij of de landelijke parkeerontheffing gebruiken of de nieuwe Europese gehandicaptenparkeerkaart. Op de laatste kaart staat geen kenteken, maar in plaats daarvan staat de kaart op naam. Tot 1 april kregen invaliden een parkeervergunning voor het stadsdeel waar zij wonen.

Tweede kaart

Volgens de gemeente zijn invaliden niet verplicht aangifte te doen bij de politie om een nieuwe parkeerkaart te krijgen. Maar in de stadsdelen Centrum en Oost-Watergraafsmeer heeft niemand de afgelopen maand een tweede parkeerkaart aangevraagd, aldus een woordvoerster van de gemeente.

De gemeenten Utrecht en Rotterdam voeren hetzelfde beleid als Amsterdam. Ook in die steden kunnen invaliden overal gratis parkeren met de Europese gehandicaptenparkeerkaart.

Volgens de nieuwe Europese regelgeving moeten dezelfde regels gelden voor zowel inwonende als bezoekende gehandicapten. Daarom heeft de gemeente Amsterdam gekozen voor een naamsgebonden parkeerkaart in plaats van een parkeervergunning per stadsdeel, aldus de woordvoerster.

De gemeenten mogen hun eigen beleid bepalen, maar volgens de nieuwe Europese regelgeving moeten dezelfde regels gelden voor zowel inwonende als bezoekende gehandicapten. De Europese parkeerkaart voor invaliden bestaat sinds oktober 2001. De gemeente Amsterdam heeft per april een naamsgebonden parkeerkaart ingevoerd.