Het atoomakkoord tussen Iran en zes wereldmachten heeft voor de auto-industrie een zeer gunstig bijeffect: de economische sancties tegen Iran worden opgeheven.

Persbureau Reuters meldt dat de autofabrikanten daardoor in de startblokken staan om hun activiteiten in Iran nieuw leven in te blazen.

PSA was tot de sancties in 2011 werden ingesteld het grootste autoconcern op Iraanse bodem en het is dus logisch dat de Fransen ook nu grote plannen hebben.

Het autoconcern wil z'n joint venture met Iran Khodro nieuw leven inblazen. Voorheen bouwden beide partijen samen oude PSA-modellen, een nieuwe deal "zou een stap van generaties betekenen" en dus kunnen de Iraniërs straks waarschijnlijk beduidend modernere auto's kopen.

Maar er zijn meer kapers op de kust. Renault-Nissan wil bijvoorbeeld opnieuw starten met de Iraanse productie van de Logan. Die auto staat daar bekend als Renault Tondar (foto). Ook Volkswagen en Ford zouden overwegen om terug te keren op de Iraanse markt.

Analisten hebben berekend dat de economische sancties tegen Iran PSA op jaarbasis 120 miljoen euro hebben gekost, Renault-Nissan werd jaarlijks voor 56 miljoen euro getroffen.