De verkoop van occasions is in het eerste halfjaar van 2015 gestegen. Vooral de import van occasions nam een vlucht.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van VWE.

Voor de dealers is het een mooie opsteker dat juist de B2C-verkoop (de verkoop van bedrijven aan particulieren) het meeste steeg ten opzichte van vorig jaar. In die categorie stegen de verkopen met 5,4 procent.

Ook bij de afzonderlijke modellen waren er stijgingen te bespeuren. Zo werd de Volkswagen Polo de bestverkochte occasion met een stijging van 18,4 procent. Bij de nummer twee, de Opel Corsa, was de stijging  8,6 procent. De nummer drie was de Volkswagen Golf, waarvan ten opzichte van vorig jaar juist 2,1 procent minder tweedehands exemplaren werden verkocht.

De import van occasions groeide met maar liefst 30,8 procent ten opzichte van vorig jaar. Bij de Yaris en Polo bedroegen de stijgingen respectievelijk 73,2 en 70,3 procent, bij de Clio Estate verdubbelde de import zelfs.

De vijf meest geïmporteerde occasions zijn achtereenvolgens de Volkswagen Polo, Volkswagen Golf, Opel Corsa, Toyota Yaris en Toyota Aygo.

De export daalde juist met 2,1 procent ten opzichte van vorig jaar. Vooral Aziatische auto's als de Prius, Sportage en Avensis lieten opvallend genoeg flinke dalingen te zien. De export van bedrijfsauto's daalde zelfs met 28,3 procent.

Bekijk 3 foto's in groot formaat