De kwaliteit van auto's en vrachtwagens die worden gemaakt door Europese, Amerikaanse en Zuid-Koreaanse producenten is de laatste jaren zo sterk verbeterd dat Japanse bedrijven moeite hebben om gelijke tred te houden.

Dat meldt AP woensdag op basis van een recente enquête van adviesbureau J.D. Power.

Uit de enquête blijkt onder meer dat de kwaliteit over de gehele auto-industrie is verbeterd. Het is voor het eerst sinds 2012 dat kopers van nieuwe voertuigen minder problemen meldden dan het voorgaande jaar.

Veel producenten hebben bestaande modellen verbeterd. Daarnaast hebben de grote autofabrikanten progressie geboekt op onder meer de kwaliteit van de mechanica van nieuwe modellen, aldus J.D. Power.

Het Duitse Porsche kwam wederom als de beste uit de bus. Het Zuid-Koreaanse merk Kia, dat ten opzichte van vorig jaar vijf plaatsen steeg, volgt op de tweede plaats. Het Britse Jaguar completeert de topdrie. Het Italiaanse Fiat was kwalitatief als zwakste uit de enquête.

Japan

Aan de enquête deden meer dan 84.000 autokopers mee. Hen werd gevraagd naar eventuele problemen in de eerste negentig dagen na aanschaf. 

Gemiddeld werden er 112 problemen per honderd voertuigen gemeld: vier minder dan vorig jaar. 

Voor het eerst in de 29-jarige historie van de enquête scoorden de Japanse autofabrikanten ondergemiddeld. Slechts vier van de tien Japanse merken uit het onderzoek toonden verbetering.