Alle vanaf 2035 nieuw verkochte personenauto's in de Europese Unie zullen elektrisch worden aangedreven. Dit zegt Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in een maandag gepubliceerd onderzoek.

ECN schetst daarin een stappenplan met topprioriteiten voor de Europese transportsector.

Overheden moeten nog veel maatregelen nemen om te zorgen dat er tegen die tijd voldoende laadpalen en waterstofstations zijn, om te voorkomen dat elektriciteitsnetten overbelast raken. Dit is eveneens nodig om de auto-industrie en de automobilist tot vergaande innovatie te bewegen.

Die sector moet van de Europese Unie 60 procent minder koolstofdioxide (CO2) uitstoten in 2050. Vrachtwagens, vliegtuigen, schepen en treinen zullen maar beperkt bijdragen aan de reductiedoelstelling omdat zij nog conventionele brandstoffen zullen blijven gebruiken, zegt ECN.

''Om toch een reductie van 60 procent te halen, moeten alle personen- en bestelauto's in 2050 emissievrij rijden op duurzaam geproduceerde stroom en waterstof-brandstofcellen.'' Omdat het vijftien jaar duurt voordat het hele wagenpark is vervangen, worden vanaf 2035 alleen nieuwe personenauto's verkocht met elektrische aandrijving, voorspellen de onderzoekers.

Infrastructuur

Dan moet er wel een infrastructuur zijn waarbij auto's overal in Europa kunnen laden. En alle stekkers en andere benodigdheden dienen in heel Europa dezelfde standaard te hebben.

Laadpalen en waterstofstations zouden op slimme locaties bij benzinestations of winkelcentra moeten komen, waar dienstverlening kan worden gecombineerd.

Bij nieuwbouw dient volgens het rapport nu al rekening gehouden te worden met elektrisch rijden, bijvoorbeeld door aanleg van leidingen of aansluitingen voor laadpunten in parkeergarages bij wooncomplexen.