De Nederlandse auto- en motorbranche heeft de omzet in het eerste kwartaal weer zien toenemen, na drie kwartalen van krimp. 

Vergeleken met een jaar eerder werd in de eerste drie maanden van dit jaar 2 procent meer omgezet, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

Met een plus van 15 procent was de groei het grootst bij de motorbranche. De bedrijfsautobranche volgde met een omzetgroei van bijna 11 procent. Beide branches zagen hun verkopen flink aantrekken. Er werden 5 procent meer motoren en bijna 20 procent meer bedrijfsauto's aan de man gebracht.

De personenautobranche pluste met 1 procent. Voor de handelaren in personenauto’s was dit de eerste omzetgroei sinds het vierde kwartaal van 2013.

Rode cijfers 

Sommige autobranches bleven nog wel in de rode cijfers. De omzetten van de importeurs van nieuwe personenauto’s en de autoservicebedrijven daalden met respectievelijk ruim 2 procent en 1 procent.

Het CBS meldde verder dat de stemming van ondernemers in de auto- en motorbranche afgelopen kwartaal verder is verbeterd. Er gingen minder bedrijven failliet. En het aantal openstaande vacatures is er sinds het vierde kwartaal van 2011 niet meer zo hoog geweest. Het statistiekbureau telde bij elkaar 1700 vacatures, 300 meer dan eind vorig jaar.

Omzet auto- en motorbranche

Bron: CBS© NU.nl/Shannon Bakker