Wie dit jaar nog een Volvo XC90 wil rijden en hem nog niet besteld heeft, lijkt achter het net te vissen. Nieuwe orders worden pas in 2016 gehonoreerd.

Opvallend genoeg gaat het niet alleen om de vanwege de 7 procent bijtelling razendpopulaire XC90 T8 Twin Engine: ook de Nederlandse productieplekken voor versies met conventionele benzine- en dieselmotor zijn voor dit jaar vergeven. Wie direct een auto nodig heeft, zal zich dus tot de Volvo XC90 occasions moeten wenden.

Een woordvoerder van Volvo Nederland meldt ons: "We stellen uiteraard alles in het werk om meer productieplekken te krijgen. Hiervoor zijn we in overleg met de Volvo-fabriek in Zweden. Op dit moment kan ik geen uitspraken doen over hoe groot de kans is dat het lukt. We kunnen nu dus niet meer garanderen dat als je de komende periode een XC90 bestelt, je deze ook in 2015 nog geleverd krijgt."

Vooral voor de XC90 T8 is het moment van levering belangrijk. Auto's die nog dit jaar afgeleverd worden, voldoen aan de eisen voor 7 procent bijtelling. Wie pas in 2016 de sleutels van zijn XC90 T8 ontvangt, moet 15 procent bijtellen.

De woordvoerder zegt hierover: "Het is pas sinds een paar weken bekend dat de XC90 T8 voldoet aan de eisen voor 7 procent in plaats van 14 procent bijtelling. Vrijwel alle productieplekken voor dit jaar waren al vergeven toen de XC90 T8 nog als auto met 14 procent bijtelling gold. Het is dus zo dat de meeste mensen die hem bestelden nu verrast worden met 7 procent bijtelling. Het is niet zo dat de productieplekken voor de plug-in hybride ineens op waren door het nieuwe bijtellingstarief."

Bekijk foto's van de Volvo XC90 in groot formaat