Minder auto's verkocht in mei

Afgelopen maand leverden de Nederlandse autodealers minder nieuwe personenauto's af.

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van brancheorganisaties RAI Vereniging, Bovag en RDC.

In mei werden 28.049 nieuwe personenauto's verkocht. Dat zijn er ruim 9 procent minder dan in mei 2014. Toen werden nog 30.943 nieuwe auto's geregistreerd.

In de eerste vijf maanden van het jaar werden bijna 1 procent minder nieuwe auto’s verkocht. Tot en met mei zijn er in ons land 164.802 nieuwe personenauto’s op kenteken gezet. Dat komt neer op een daling van 0,9 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2014.

In mei waren Volkswagen en Peugeot het populairst met marktaandelen van respectievelijk 11,9 procent en 9,4 procent. Gevolgd door Renault (8,1 procent), Ford (7,4 procent) en Opel (5,9 procent).

De vijf best verkochte modellen waren afgelopen maand de Volkswagen Golf, Peugeot 308, Renault Clio, Ford Fiesta en Renault Captur.

Slecht nieuws

Kenniscentrum voor de autobranche Aumacon noemt de jongste cijfers slecht nieuws voor de autosector. ''Te meer omdat de marktdaling lijkt te accelereren en er een gerede kans is dat de nieuwverkoop dit jaar niet meer boven het niveau van 2014 gaat uitkomen. Vooral de particuliere klant kiest steeds vaker voor een occasion'", zegt Clem Dickmann van Aumacon.

Vorig jaar werd met slechts 387.555 verkochte nieuwe auto’s het laagste jaaraantal sinds 1969 genoteerd. ''Wanneer we daar dit jaar onderblijven, gaat dat een zware wissel trekken op de financiële draagkracht van menig autodealer.'' Voor geheel 2015 gaat Aumacon uit van 390.000 stuks.

Vooral in de tweede helft van het jaar verwacht de organisatie nog een sterke toename in de vraag naar plug-in hybride-auto's; per januari 2016 gaat het bijtellingpercentage voor de meeste auto's van dit type naar 15 procent. Dit jaar is dat nog 7 procent.

Lees meer over:
Tip de redactie