DEN HAAG - De maximumsnelheid op de A13 bij Rotterdam Overschie tussen het Kleinpolderplein en de afslag Rotterdam Airport gaat vanaf 11 mei omlaag van 100 naar 80 kilometer per uur.

Rijkswaterstaat verwacht dat de luchtvervuiling door het verkeer op de A13 in Overschie hierdoor met 20 procent vermindert. De maatregel is tot stand gekomen in overleg tussen minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat en de Stichting Gezond Overschie, zo heeft het ministerie donderdag bekendgemaakt.

De politie Rotterdam-Rijnmond en het Openbaar Ministerie gaan de snelheid controleren met zogenaamde automatische trajectcontrole. Hierbij wordt met twee camera's de gemiddelde snelheid van een voertuig gemeten over een traject van 1,8 kilometer.

De A13 is voor eenderde deel oorzaak van de milieuproblemen in Overschie. De problemen worden daarnaast veroorzaakt door andere wegen in de buurt, industrie en huishoudens zelf. Voor verdere verbetering van de luchtkwaliteit is daarom aanpak van andere vervuilingsbronnen nodig, zo meldt het departement.