De Japanse airbagfabrikant Takata heeft besloten dat zo'n 34 miljoen auto's in de VS terug moeten naar de garage, omdat de airbag stuk kan zijn. 

Het is de grootste terugroepactie van auto's in de VS ooit, melden de Amerikaanse autoriteiten dinsdag.

Dat kan tussen de 4 en 5 miljard dollar (3,5 tot 4,5 miljard euro) gaan kosten. Ook kan het jaren duren voordat alle auto's veilig zijn.

Auto's van elf automerken kunnen problemen hebben met de airbag aan de passagiers- en bestuurderskant. Volgens Amerikaanse overheidsinstanties die toezien op de verkeersveiligheid kan de airbag soms te hard opengaan, waardoor metaaldeeltjes kunnen losschieten. Zeker zes mensen zijn daardoor om het leven gekomen.

Gezwicht

Takata wilde aanvankelijk geen auto's terugroepen. De Japanse fabrikant erkende de fabrieksfout in eerste instantie helemaal niet, maar is gezwicht onder druk van de Amerikaanse veiligheidsautoriteiten.

Automerken als Nissan, Honda en Toyota hadden eerder zelf al auto's teruggeroepen toen ze merkten dat de airbags van Takata niet in orde waren. Sinds 2008 riepen autofabrikanten al zo'n zeventien miljoen auto's terug vanwege de problemen.

Video: Grootse terugroepactie auto's in VS

Nederland

In Nederland gaat het om meer dan 37.000 Toyota's, gebouwd tussen 2003 tot en met 2007 en circa zevenduizend auto's van het merk Nissan uit de bouwjaren 2004 tot en met 2007.

Het is vooralsnog niet bekend hoeveel Honda's er in Nederland worden teruggeroepen.