Consumenten vragen zich wel eens af hoe het met de levensduur van downsizemotoren met een hoog specifiek vermogen zit, maar de ingenieurs van Volkswagen zijn ervan overtuigd dat er nog flink wat meer vermogen uit een downsizeblok gehaald kan worden.

Op het motorsymposium in Wenen heeft Volkswagen namelijk een 1.0 TSI getoond met een vermogen van maar liefst 272 pk. Het maximumkoppel is 270 Nm.

Volgens het Duitse merk heeft het blokje "genen van de motor van de Polo WRC". Deze 1.0 TSI heeft een monoscroll turbo en een e-booster systeem.

Volgens ontwikkelingschef Heinz-Jakob Neußer is deze kleine TSI "een goed voorbeeld van het grote potentieel dat verbrandingsmotoren nog steeds hebben". 

Voor de meer nabije toekomst liet het concern in Oostenrijk ook nog de nieuwe 6.0 TSI (foto 2) zien, een W12 die in de toekomstige luxemodellen van Audi en Bentley komt te liggen.

Het blok is goed voor 608 pk en 900 Nm. Auto's als de Audi A8, Volkswagen Phaeton en Bentley Continental zullen deze motor waarschijnlijk onder de kap krijgen.

De belangrijkste nieuwe motor van het symposium was waarschijnlijk toch wel de nieuwe 2.0 TFSI, die in het najaar in de Audi A4 debuteert.

Bekijk 2 foto's in groot formaat